Συχνές Ερωτήσεις

Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα που συχνά μας έχουν τεθεί και αφορούν διάφορους τομείς του ακινήτου.

Επιπροσθέτως μπορείτε να μας στέλνετε τα ερωτήματά σας, που δεν έχουν απαντηθεί ήδη από την περιήγηση σας στον ιστοχώρο μας ή μέσω αυτής της σελίδας, και που είναι γενικού ενδιαφέροντος, χρησιμοποιώντας τη φόρμα που υπάρχει σε αυτή τη σελίδα.

Θα σας απαντήσουμε άμεσα με e-mail και φυσικά οι ερωτήσεις που αποτελούν απορίες ενός ευρύτερου κοινού θα αναρτούνται και σε αυτή τη σελίδα.

 

  • Ρεύμα ή πετρέλαιο; Τι συμφέρει;

    Η θέρμανση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν πάντα λύση ανάγκης, ενεργειακά και οικονομικά ασύμφορη σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Σήμερα, όμως, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ξεπερνά το 1 Ευρώ ανά λίτρο, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει: υπό προϋποθέσεις, η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είναι πλέον από παραπλήσιου έως και αρκετά χαμηλότερου κόστους σε σύγκριση με το πετρέλαιο, ειδικά μάλιστα εάν διαθέτουμε ήδη σύστημα κλιματισμού και θέλουμε να ζεστάνουμε έναν ενιαίο χώρο.

    Τα κλιματιστικά είναι μια πολύ αποδοτική (ενεργειακά και οικονομικά) θερμαντική λύση επειδή δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να ζεστάνουν τον αέρα, αλλά λειτουργούν με αντιστροφή του κύκλου λειτουργίας τους, αντλώντας θερμότητα από το περιβάλλον. Έτσι, επιτυγχάνεται το παράδοξο να έχουμε συντελεστή απόδοσης μεγαλύτερο από τη μονάδα, και μάλιστα κοντά στο 3 ή και ακόμα περισσότερο για τα μοντέλα Ενεργειακής Κλάσης Α. Με απλά λόγια, για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που ξοδεύουμε, ζεσταινόμαστε με θερμική ενέργεια τριπλάσια της καταναλισκόμενης, κάνοντας αντίστοιχη οικονομία και στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Εάν, μάλιστα, επιλέξουμε σύστημα τελευταίας τεχνολογίας τύπου inverter, η οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού το κλιματιστικό αυτό έχει ένα σύστημα αυτόματης αυξομείωσης των στροφών του εξωτερικού συμπιεστή (όχι του τελικού ανεμιστήρα) έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να καταναλίσκεται μόνο η ιδανική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μεγαλύτερη.

    Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα ο ηλεκτρισμός αποτελεί την πιο «βρόμικη» ίσως πηγή ενέργειας, αφού για την πρωτογενή παραγωγή του από την καύση λιγνίτη απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Για αυτόν το λόγο η θέρμανση με οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή (ακόμα και με τις υπερ-αποδοτικές αντλίες θερμότητας) απαγορεύεται «δια ροπάλου» από τον ΚΕΝΑΚ.
  • Κλιματιστικά με inverter – Συμφέρουν;

    Τα συστήματα inverter είναι μία τεχνολογία αυτόματης αυξομείωσης των στροφών του εξωτερικού συμπιεστή, σύμφωνα με την οποία το κλιματιστικό μας λειτουργεί με πλήρη ισχύ μόνο μέχρι να πλησιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, λειτουργεί ελάχιστα και συνεχόμενα, διατηρώντας τα επίπεδα θερμοκρασίας, πολύ κοντά στα επιθυμητά.

    Τα κλιματιστικά χωρίς inverter, λειτουργούν στο φουλ μέχρι να φτάσουν τη θερμοκρασία που θέλουμε, μετά κλείνουν, μετά ξανανοίγουν και ούτω καθεξής.

    Προσοχή: Τα κλιματιστικά με ενσωματωμένο ρυθμιστή στροφών (inverter) περιορίζουν την κατανάλωση μόνο σε περιπτώσεις απαίτησης μικρών φορτίων, όταν δηλαδή έχει επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία και το μηχάνημα μας δουλεύει απλά για να την διατηρήσει σταθερή. Προτείνονται λοιπόν μόνο σε περιπτώσεις συνεχούς λειτουργίας κι όχι για περιστασιακή χρήση («άνοιξε-κλείσε»).
  • Να βάλω Ηλιακό Θερμοσίφωνα στο σπίτι μου;

    Σαφώς και σε μια χώρα με την ηλιοφάνεια της Ελλάδας, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι επιβεβλημένος σε κάθε καινούριο σπίτι και ιδιαίτερα χρήσιμος σε παλαιότερα ακίνητα που ανακαινίζονται ή που απλά ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να περιορίσει το κόστος χρήσης ζεστού νερού. Ο ΚΕΝΑΚ άλλωστε υποχρεώνει όλες τις νέες κατασκευές (μετά το 2010) να έχουν εγκατεστημένο ηλιακό θερμοσίφωνα.

    Πέραν αυτού όμως, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη του όλους τους παράγοντες, θετικούς και αρνητικούς.

    Στα θετικά σημεία των ηλιακών είναι προφανώς η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος ή πετρελαίου (αν έχουμε μπόιλερ) κατά τους θερινούς κυρίως μήνες. Η μείωση αυτή θα επιφέρει απόσβεση του αρχικού κόστους εγκατάστασης σε περίπου 5 με 7 χρόνια λειτουργίας του ηλιακού και παράλληλα ωφελεί το περιβάλλον αφού η ηλιακή ενέργεια είναι πηγή μηδενικής ρύπανσης.

    Στα αρνητικά τώρα, έχουμε καταρχήν την αρχιτεκτονική εμφάνιση του κτιρίου: Δυστυχώς οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν είναι ότι πιο καλαίσθητο θα μπορούσατε να βάλετε στην κορυφή του σπιτιού σας, ειδικά αν έχετε κεραμοσκεπή. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι συνήθως η τοποθέτηση μόνο των επίπεδων κατόπτρων στην ταράτσα και η «απόκρυψη» του δοχείου νερού (μπόιλερ) στο λεβητοστάσιο, κάτι που όμως ανεβάζει το κόστος αγοράς και εγκατάστασης.
    Ένα άλλο σημαντικό αρνητικό στοιχείο είναι η συντήρηση και η αποκατάσταση βλαβών: Ο ηλιακός, όπως κάθε συσκευή, χρειάζεται μια ελάχιστη συντήρηση (συνήθως εξωτερικό καθαρισμό και έλεγχο υγρών και σωληνώσεων). Στατιστικά επίσης, όσο καλός και ακριβός και αν είναι, κάθε 7 περίπου χρόνια θα παρουσιάσει μια βλάβη μικρή ή μεγάλη. Θα πρέπει λοιπόν να είναι εύκολα επισκέψιμος ώστε η συντήρηση, η επισκευή ή ακόμα και η αντικατάστασή του να είναι άμεσα εφικτή και κατά συνέπεια οικονομική.

    Ζυγίστε τα παραπάνω και αποφασίστε…
  • Να βάλω Φωτοβολταϊκά στην ταράτσα μου;

    Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι παρόμοια με αυτή του Ηλιακού Θερμοσίφωνα (βλέπε προηγούμενη ερώτηση).

    Το όφελος
    (τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό) είναι σίγουρα σημαντικό, οι αρνητικοί παράγοντες όμως (εμφάνιση, συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών) πρέπει πάντα να συνυπολογίζονται.
  • Ευθύνονται τα Κλιματιστικά για τη Νόσο των Λεγεωνάριων;

    Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ευθύνη που φέρουν τα κλιματιστικά μηχανήματα στην εμφάνιση της νόσου των λεγεωνάριων. Η ημιμάθεια πολλών «ειδικών» έχει οδηγήσει τον κόσμο να φοβάται ακόμα και την χρήση των μικρών ανεξάρτητων κλιματιστικών (τύπου split).

    Αυτό όμως είναι λάθος: το μικρόβιο της νόσου των λεγεωνάριων (legionella pneumophila) αναπτύσσεται μόνο σε τυφλά σημεία και γωνίες καναλιών μεγάλων κεντρικών κλιματιστικών μονάδων (σαν αυτές που βρίσκουμε σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία, γραφεία, κλπ.). Τα κλιματιστικά τύπου split που έχουμε στα σπίτια μας είναι παντελώς αθώα, όσο κακοσυντηρημένα και να είναι, αφού όλες τους οι σωληνώσεις είναι στρογγυλές, αποκλείοντας έτσι την δημιουργία γωνιών και τη συσσώρευση βακτηριδίων.

    Ας δούμε και μερικά βασικά στοιχεία της νόσου:
    Η «ΝΟΣΟΣ των λεγεωνάριων» ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1976, όταν σε συνέδριο λεγεωνάριων με αφορμή τα 200 χρόνια για την απελευθέρωση της χώρας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ νόσησαν δεκάδες σύνεδροι από μια «ανεξήγητη» μορφή πνευμονίας. Μάλιστα τότε οι αρχές που ασχολούνταν με τη διερεύνηση της υπόθεσης υπέθεσαν ότι επρόκειτο για «χημικό πόλεμο από άγνωστους εχθρούς»! Τουλάχιστον 30 ασθενείς απεβίωσαν μετά από διάστημα μερικών ημερών.

    Οι εργαστηριακές έρευνες που ακολούθησαν προσδιόρισαν την ύπαρξη του βακτηριδίου legionella pneumophila. Τα συμπτώματα της «νόσου των λεγεωνάριων» είναι πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, ανορεξία, κακουχία, ενώ αν προσβληθούν οι πνεύμονες σημειώνονται φαινόμενα καρδιακής ανεπάρκειας. Πάντως η ανίχνευση του συγκεκριμένου βακτηριδίου κρίνεται από τους επιστήμονες εξαιρετικά δυσχερής, ενώ θεωρείται υπεύθυνο για ένα ποσοστό της τάξης του 10%-15% των πνευμονιών.

    Η μετάδοση της νόσου γίνεται αερογενώς με την εισπνοή λεπτότατων μολυσμένων σταγονιδίων υπό μορφή αερολύματος. Ένας από τους πιο συχνούς τρόπους μετάδοσης είναι η συσσώρευση (και η εν συνεχεία διασπορά) του μικροβίου στις γωνίες των καναλιών των μεγάλων κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, ενώ η μετάδοση μπορεί να γίνει, επίσης, με τα σταγονίδια που εκπέμπονται στο ντους, το τζακούζι ή στο SPA όπου αναπνέουμε ατμούς, στα σιντριβάνια νερού και κατά το πλύσιμο των χεριών. Το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλλας βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς και στο φυσικό μας υγρό περιβάλλον (λίμνες, ποταμοί, φράγματα) να σημειωθεί ότι έχει βρεθεί ακόμα και σε αποσταγμένο νερό.

    Αν θέλετε να το ψάξετε παραπάνω, μια έρευνα στο internet θα σας πείσει!
  • Τι είναι οι Αντλίες Θερμότητας;

    Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν σήμερα την πιο σύγχρονη και οικονομική λύση για την θέρμανση αλλά και την ψύξη ενός κτηρίου.

    Αυτό οφείλεται στην άντληση θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον. Η ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται δεν μετατρέπεται σε θερμική, (όπως συμβαίνει στις ηλεκτρικές θερμάστρες) αλλά χρησιμοποιείται για την κίνηση ενός ηλεκτρικού συμπιεστή και την άντληση θερμότητας από και προς το περιβάλλον.

    Είναι πλήρως συμβατές με όλα τα εγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης και ψύξης (συμβατικά λεβητοστάσια, ενδοδαπέδια θέρμανση, κεντρικά συστήματα κλιματισμού, γεωθερμία κλπ.) και προτείνονται ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση σε νέες κατασκευές ή ανακαινίσεις.

    Αρνητικό τους σημείο είναι μόνο το υψηλό κόστος αρχικής εγκατάστασης, το οποίο όμως σύντομα αποσβένεται, αφού με την χρήση αντλιών θερμότητας μπορούμε να επιτύχουμε οικονομία έως και 65% σε σχέση με ένα συμβατικό λεβητοστάσιο με καύση πετρελαίου.
  • Τι είναι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ);

    Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) ή ενεργειακό πιστοποιητικό, είναι ένα αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΚΑ έγγραφο που εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή, στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Οι κατηγορίες είναι από Α+ έως Η, ενώ ο ενεργειακός επιθεωρητής, αν το κτίριο βρίσκεται σε χαμηλή ενεργειακή στάθμη, μπορεί να προτείνει τρόπους βελτίωσης την ενεργειακής απόδοσης. Σκοπός είναι ο ιδιοκτήτης, ο μελλοντικός αγοραστής ή ενοικιαστής να γνωρίζει τις ενεργειακές απαιτήσεις του σπιτιού του.
  • Η έκδοση για ΠΕΑ απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις μισθώσεων;

    Η έκδοση πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική ΜΟΝΟ σε νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανεώσεις ή τροποποιήσεις υφισταμένων συμβάσεων.
  • Σε ποια κτίρια δεν χρειάζεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης;

    Σε κτίρια με χρήσεις: βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων.
  • Προκειμένου να μεταβιβασθεί ημιτελές κτίριο πρέπει να εκδοθεί ΠΕΑ;

    Δεν απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού σε αυτή την περίπτωση. Πραγματοποιείται η μεταβίβαση, ενώ όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, πρέπει να προσκομισθεί το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης στον συμβολαιογράφο.
  • Τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης αφορούν τα κτήρια ή τα πρόσωπα;

    Τα ενεργειακά πιστοποιητικά ΠΕΑ αφορούν το ακίνητο (ιδιοκτησίες) και όχι τα πρόσωπα. Εκδίδονται σε ένα μόνον όνομα (συνήθως ενός εκ των ιδιοκτητών ή του διαχειριστή). Μπορούν όμως να εκτυπωθούν αντίγραφα προκειμένου να παραδοθούν σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες.
  • Αν το κτίριο μου ανήκει ενεργειακά σε χαμηλή κατηγορία, είμαι υποχρεωμένος
      να προβώ σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμισή του;

    Αν μετά την ενεργειακή επιθεώρηση εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και κατατάξει το κτίριο σας σε κατηγορία μικρότερη από αυτή του κτιρίου αναφοράς, εσείς δεν έχετε την υποχρέωση να προβείτε σε παρεμβάσεις. Ο ενεργειακός επιθεωρητής όμως μπορεί να προτείνει τρόπους βελτίωσης την ενεργειακής απόδοσης.

    Κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας, σημαίνει ότι απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να θερμανθεί ή να ψυχθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγαλύτεροι ενεργειακοί λογαριασμοί (πχ. ΔΕΗ). Ακόμα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ανακαλύψει πόσο, πώς και από πού καταναλώνεται η ενέργεια στο διαμέρισμά του και με ανάλογες εργασίες να διορθώσει τις απώλειες, βελτιώνοντας παράλληλα τη στάθμη και μειώνοντας έτσι τους λογαριασμούς του.
  • Τι είναι το Κτήριο Αναφοράς;

    Ως κτήριο αναφοράς ορίζεται από τον ΚΕΝΑΚ ένα θεωρητικό μοντέλο κτηρίου το οποίο πληροί τις ελάχιστες ενεργειακές προδιαγραφές και έχει καθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του, όσο και στις ΗλεκτροΜηχανολογικές (Η/Μ) εγκαταστάσεις που αφορούν την Θέρμανση, την Ψύξη, τον Κλιματισμό (ΘΨΚ) των εσωτερικών χώρων, την παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) και τον Φωτισμό.

    Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, όλα τα κτήρια που κατασκευάζονται σήμερα (ή έχουν άδεια ανέγερσης από το 2010 και μετά) πρέπει να έχουν τις ενεργειακές προδιαγραφές του κτηρίου αναφοράς.

    Στην κλίμακα ενεργειακής κατάταξης το κτήριο αναφοράς αντιστοιχεί στην κατηγορία Β.
  • Γιατί με αφορά ο παρών νόμος περί ρύθμισης αυθαιρέτων;

    Από 21.09.2011 απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης.

    Σε κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις.

    Για το λόγο αυτό, ορθό θα ήταν όλοι οι πολίτες-ιδιοκτήτες που έχουν οποιαδήποτε αβεβαιότητα ως προς τη συμφωνία της ιδιοκτησίας τους με τη νόμιμη οικοδομική άδεια να ελέγξουν το ακίνητό τους, αφενός για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε μια μελλοντική μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος και αφετέρου διότι το χρονικό περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση είναι περιορισμένο.
  • Ποιο το όφελος ένταξης στη ρύθμιση περί αυθαιρέτων;

    Με την ένταξη στη ρύθμιση εξασφαλίζεται η δυνατότητα μεταβίβασης και σύστασης εμπράγματου δικαιώματος, ενώ αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.
  • Άσχετο, αλλά χρήσιμο: «…αφορά το ακίνητο» ή «…αφορά στο ακίνητο»;

    Όταν γράφαμε τα κείμενα για αυτή την ιστοσελίδα, ήρθαμε σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ μας για το πια είναι η σωστή διατύπωση της παραπάνω φράσης. Οι παλαιότεροι από εμάς επέμεναν στο «…αφορά το ακίνητο», ενώ οι νεότεροι στο «…αφορά στο ακίνητο».

    Μη όντας φιλόλογοι, αλλά μηχανικοί, αποφασίσαμε να το ψάξουμε στο Google και διαπιστώσαμε ότι το ερώτημα «βασανίζει» πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια!

    Μετά από αρκετό διάβασμα και αφού εντοπίσαμε τις απόψεις γνωστών γλωσσολόγων (Μπαμπινιώτης, Τριανταφυλλίδης), καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα:
    Και οι δύο επιλογές έχουν την αιτιολογική τους βάση. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε όποια σύνταξη έρχεται φυσικότερη στο γλωσσικό σας αίσθημα. Εμείς προτιμήσαμε το «…αφορά το ακίνητο»…

    Μια πολύ καλή ανάλυση θα βρείτε στο ακόλουθο link: http://periglwssio.wordpress.com/2010/12/17/afora/

    Μικροδιαφωνίες είχαμε επίσης και για το τελικό «ν». Εκεί το τοπίο είναι ξεκάθαρο και αρκούσε να θυμηθούμε μερικούς βασικούς κανόνες γραμματικής:
    • Το τελικό ν (το λεγόμενο "ν της ευφωνίας") διατηρείται: Στο άρθρο τον και την, στο αριθμητικό και αόριστο έναν, στην τριτοπρόσωπη αντωνυμία την και στα άκλιτα μην, όταν η λέξη που ακολουθεί αρχίζει από φωνήεν ή στιγμιαίο σύμφωνο (κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ) ή διπλό γράμμα (ξ, ψ), π.χ.: τον αέρα, την καλύβα, έναν τεμπέλη, μην ντρέπεσαι, σαν ντομάτα.

    • Το τελικό ν χάνεται στις παραπάνω λέξεις (τον, την , έναν, την, μην), όταν η ακόλουθη λέξη αρχίζει από εξακολουθητικό σύμφωνο (β, γ, δ, ζ, θ, λ, μ, ν, ρ, σ, φ, χ), π.χ.: το βαρέλι, τη γελάδα, ένα δέμα, τη θάλασσα, μη μείνεις, σα φωτιά.


  • Συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα, μπορείτε να υποβάλετε το δικό σας ερώτημα:

    Φόρμα Υποβολής Ερώτησης

    Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση στις απορίες σας:

    * Όνομα:    
    * Επώνυμο:    
    * Τηλέφωνο:    
    * e-mail:    
    * Πληκτρολογήστε     
    την ερώτησή σας:
        
    Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά